afasi-assistent.dk - sproglige programmer - verbers tider

Verbers tider

Teoretisk baggrund

Nogle agrammatiske afasi-patienter - personer som har vanskeligt ved at forme rigtige sætninger, har især vanskeligheder med verber - udsagnsord. Vi har trænet en person, som endda havde særlige vanskeligheder med verbernes bøjning i tid. Vi udviklede derfor en række programmer til dette formål. Nogle med billed-støtte, andre uden. Da træning på dette niveau oftest sker med elever / patienter, som i øvrigt er ret velfungerende, bruger vi undtagelsesvist tastaturet som input (beklageligvis er nul-et kontakt betjening endnu ikke implementeret, vi har ikke afprøvet skærm-tastatur-løsninger endnu).

Vanskeligheden ved at udvikle opgaver, ligger naturligvis i at skaffe billeder, som på rimelig vis illustrerer verbers tider. Dansk biblioteks-central sælger et udmærket materiale, som man evt. selv kan scanne og bruge (det kan vi naturligvis ikke medlevere).

Hvis man vil træne med de samme billeder på et begrebsligt niveau, før der skal skrives, kan man lade eleven ordne billederne i datid, nutid og fremtid i programmet "Billedordning".

Opsætnings-programmet Trænings-programmet